Levenseinde

Tijdens het intakegesprek wordt met de gast gesproken over de wensen rondom zijn of haar laatste levensfase. In gesprekken willen we dat de gast alle informatie krijgt om tot een juiste afweging te komen, ten aanzien van zijn of haar laatste levensfase. Indien gewenst bespreken we uiteraard ook de mogelijkheden van palliatieve sedatie en euthanasie.

Palliatieve sedatie

Als klachten zoals pijn, benauwdheid of een combinatie van klachten niet op een adequate manier te verminderen zijn en de levensverwachting is nog maar enkele dagen, zal de arts palliatieve sedatie met u bespreken. Het doel van palliatieve sedatie is het lijden verlichten door middel van het verlagen van het bewustzijn. Het verlagen van het bewustzijn betekent in de praktijk dat u in slaap wordt gebracht. U blijft slapen tot aan het overlijden. De arts beslist om te starten met palliatieve sedatie. Zij zal dit eerst met u bespreken als dat kan. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan overlegt zij met uw partner of een van uw naasten.

U sterft bij palliatieve sedatie niet door de sedatie. U overlijdt door de ziekte die u heeft. Het is een natuurlijk overlijden tijdens uw slaap, waarbij u geen last meer heeft van pijn, benauwdheid of andere ernstige klachten.

Euthanasie

Ook met de beste zorg kan het lijden niet altijd worden verlicht. Als het lijden voor u ondraaglijk is en er is geen uitzicht meer op verbetering, dan kunt u uw arts vragen uw leven te beëindigen, oftewel euthanasie. Als u bij opname in Hospice De Markies in het bezit bent van een euthanasieverklaring, wordt dit vanzelfsprekend nader besproken. Ook als u deze verklaring niet heeft, kan u met uw arts in gesprek gaan over euthanasie. Er zullen meerdere gesprekken met u en uw naasten worden gevoerd om te onderzoeken of u voldoet aan de criteria volgens de euthanasie wet- en regelgeving. In het hospice kan euthanasie worden uitgevoerd.

Euthanasie gebeurt meestal via een infuus of injectie. U krijgt eerst een slaapmiddel toegediend, waardoor u in diepe slaap raakt. Daarna krijgt u een middel dat de spieren verlamt, waaronder de ademhalingsspieren. U overlijdt dan meteen.

Neem een virtueel kijkje in het hospice.

Contactgegevens

Hospice de Markies

Kardinaal de Jonglaan 1
4624 ES Bergen op Zoom
Telefoon: 0164 – 851 001 (24 uur per dag bereikbaar)
E-mail: hospicedemarkies@tantelouise-vivensis.nl

Hospice De Markies is een onderdeel van stichting tanteLouise-Vivensis

Boerenverdriet 18
4613 AK Bergen op Zoom
Telefoon: 0164 - 71 33 00
E-mail: info@tantelouise-vivensis.nl